Kamat, infláció, reálhozam, befektetés

Az elmúlt 10 évet vizsgálva elmondhatjuk, hogy bár dollárt folyamatosan nyomtatták, mégsem volt jelen markánsan az infláció. Az első képen jól látszik, hogy a vizsgált időszakban egészen 2021. áprilisáig 4 százalék alatt járt az infláció és igazából többnyire 2,5 százalék alatt.
Se kamat, se infláció, volt viszont bőven tőke, ami vásárlóerőként megjelent a tőkepiacokon.

Az elmúlt egy év azonban változást mutat, a FED (az amerikai jegybank) szigorodó pályára állva elkezdte a pénzjegynyomdát leállítani, majd egy szolid kamatemelésbe kezdett (a második képen az amerikai kamatszinteket láthatjuk az elmúlt tíz évre visszatekintve), miközben az elmúlt évek alatt fölhalmozott eszközeitől óvatosan szabadulna.

Korábban megtapasztalhattuk, hogy kamatemelések negatív hatással voltak a tőzsdei termékekre (természetesen nem mindegyikre, inkább csak általánosságban értjük). Ez leegyszerűsítve azért történik, mert ha kockázat nélkül is lehet „értelmezhető” hozamokat elérni, akkor kevesebben, kevesebbet kockáztatnak.

Ez történt, történik most is a tőzsdén? Tehetjük fel joggal a kérdést.

Az elmúlt hónapok tőzsdei esését több tényező is befolyásolta. Talán a lista nem teljes, de a fontosabb pontok a következőek:

  • növekvő infláció
  • pénzjegynyomda leállítása
  • árúhiány
  • orosz-ukrán konfliktus
  • magas energiaárak okozta bizonytalanság
  • ázsiai lezárás (még mindig a koronavírus miatt)

A felsorolt események akár egyesével is okozhatnak bizonytalanságot, tőkepiaci turbulenciákat, így együtt azonban komolyan kell vennünk ezeket a jelenségeket.

Komolyan kell vennünk azt is, hogy bár elkezdődött egy fiskális szigorítás, az infláció egyszerűen megeszi, vagy inkább felzabálja a kamatot, vagyis a reálhozam negatív.

Így vissza is kanyarodhatunk oda, hogy érdemes e most a tőzsdén befektetni, és ha igen akkor milyen stratégia mentén tegyük meg ezt.

Ha kíváncsi az ötleteinkre, stratégiánkra, akkor nem kell mást tennie, mint jelentkezik nálunk egy konzultációra, ahol szívesen átbeszélünk Önnel egy személyre szabott befektetést.

Kérjük töltse ki a lap alján látható „Érdekli a tőzsde” részt, és kollégánk hamarosan felkeresi Önt időpontegyeztetés céljából.

Vissza

Érdekli a tőzsde?

Konkrét kérdése van? Ossza meg velünk. Hamarosan felkeressük, tájékoztatjuk.
Legyen naprakész!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ötleteket, és támpontokat szeretnénk adni a sikeres befektetésekhez. Naprakész tudással és első kézből származó piacismerettel szeretnénk segíteni a döntéseiben.