Mit tehetek a csökkenő állampapír kamatok mellett?

Európában az elmúlt tíz évet vizsgálva láthatjuk, hogy 2022. évben kezdett emelni kamatot az EKB, addig gyakorlatilag nem beszélhetünk kamatról. 

Amerikában ugyanezen időszak alatt, 2015. és 2019. évek között láthatunk némi kamatot, ami 2 és 2,5 százalék között tetőzött egy rövid ideig, majd 2022. évig gyakorlatilag itt is eltűnt a kamat.

2022. a kamatemelések éve volt, így a kockázatmentes terület felett kisütött a nap, jelentős állampapaírhozam emelkedést láthattunk. Magyarországon, az MNB is hasonlóan cselekedett, az alapkamat 13 százaléknál tetőzött, ami adott esetben 15 százalék feletti állampapírhozammal kecsegtetett.

Az elmúlt év végén megállt a kamatemelési hullám és a piaci szereplők próbálják kitalálni, hogy a nagy jegybankok, FED, EKB, mikor kezdenek lazítani.

A jegybankok élénken figyelik többek között az inflációs számokat, a munkaerőpiaci adatokat és ezek alapján nyilatkoznak, melyeket a fentebb említett piaci szereplők próbálnak értelmezni. Ezen értelmezés azonban nem mindig egyértelmű, így a piacok időnként igencsak hektikusan reagálnak a jelekre.

A megemelt betéti kamatok értelemszerűen a másik oldalon is megjelentek, azaz magasabbak lettek a hitelkamatok, a lízingdíjak, a biztosítási költségek és ezek megdrágítják a mindennapokat.

A magas kamatok állami szinten is jelentős terhet jelentenek, hiszen vissza kell azt fizetni a befektetőknek.

Az MNB tavaly októberében elkezdte csökkenteni az alapkamatot, így a hazai állampapírhozamok elkezdtek csökkeni, az éven belüli állampapírok hozama bőven 10 százalék alá esett.

A jelenlegi piaci ismereteink szerint az EKB hamarosan elkezdi csökkenteni, míg a FED talán a második félévben, annak is a közepe, vége felé kezdi csökkenteni az irányadó kamatot.

Az általános kamatcsökkenések ismét a kockázatosabb instrumentumok felé terelik a figyelmet, így érdemes aktívabban figyelni a részvényekre, árúpiaci termékekre, devizákra. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk e termékek kockázatával, természetével.

 

Így ismét feltehetjük a kérdést, hogy érdemes e most a tőzsdén befektetni, és ha igen akkor milyen stratégia mentén tegyük meg ezt.

Ha kíváncsi vagy az ötleteinkre, stratégiánkra, akkor nem kell mást tenned, mint jelentkezni nálunk egy konzultációra, ahol szívesen átbeszélünk veled egy személyre szabott befektetést.

Kérjük töltsd ki a lap alján látható „Érdekli a tőzsde” részt, és kollégánk hamarosan felkeres időpontegyeztetés céljából.

Vissza

Érdekli a tőzsde?

Konkrét kérdése van? Ossza meg velünk. Hamarosan felkeressük, tájékoztatjuk.
Legyen naprakész!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ötleteket, és támpontokat szeretnénk adni a sikeres befektetésekhez. Naprakész tudással és első kézből származó piacismerettel szeretnénk segíteni a döntéseiben.